We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid: er ontstaan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug.
Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Flinke ontstekingsverschijnselen vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht van de patiënt bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn.
Samenspel van huidtherapeut, huisarts, medisch specialist en patiënt
Patiënten die veel en langdurig last hebben van acne, zijn vaak zowel bij een huisarts of medisch specialist als bij een huidtherapeut onder behandeling. De huisarts of medisch specialist kan medicijnen voorschrijven die aansluiten op de behandeling bij de huidtherapeut. De huidtherapeut kan uw huid intensief reinigen en het herstel van de huid stimuleren. Hierdoor komt de acne tot rust en verbetert de huidstructuur. Daarnaast behandelt de huidtherapeut problemen die voortkomen uit acne, zoals littekens. Een actieve bijdrage van de patiënt is een voorwaarde om iedere vorm van behandeling te doen slagen en aan zelfvertrouwen te winnen. Wilt u weten wat u kunt doen om acne te verminderen? De huidtherapeut geeft u graag advies!
Acnetherapie bij de huidtherapeut kan onder meer bestaan uit:
- manuele reiniging van de huid.
- camouflagetherapie.
- littekentherapie.
- adviezen met betrekking tot het zelf verzorgen van de huid en eventuele littekens.
Acne ontstaat onder andere doordat dode huidcellen de ingang van huidporiën vernauwen of blokkeren. Hierdoor hoopt de talg zich in de poriën op, samen met bacteriën en vetzuren. Als een porie scheurt, ontstaat er een ontsteking in de omliggende huid en verschijnt er een puistje.
Acnelittekens
De huidtherapeut kan de problemen behandelen die voortkomen uit littekenweefsel, denk aan hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding en bewegingsbeperking.
Wij adviseren u om:
uw huid voorzichtig te wassen (1 à 2x per dag) met lauw water. Dep uw huid na het baden droog met een schone handdoek.
zeep te gebruiken met een zuurgraad (pH-waarde) van 5 of lager.
uw huid goed te beschermen tegen de zon, dit is vooral belangrijk na een dieptereiniging van de huid of een laserbehandeling. Een goede zonnebrandcrème heeft een hoge spf beschermingsfactor en is geschikt voor de acnehuid. Breng de crème een half uur voor het zonnen aan en herhaal dit om de twee uur.
te kiezen voor producten op waterbasis als u make-up of zonnebrandmiddelen gebruikt.
strakke en synthetische kleding (direct op de huid) te vermijden.
Soms helpt het gebruik van een peelingcrème op basis van glycolzuur,tretinoïne (vitamine A zuur), benzoylperoxide of fruitzuur.
Een acnedieet bestaat niet. Maar als u merkt dat u door een bepaald product meer puistjes krijgt, kunt u dat voedingsmiddel beter vermijden.
Wij raden u af om:
puistjes zelf uit te knijpen of aan puistjes te krabben. Dit kan leiden tot meer ontstekingen en/of acnelittekens.
uw huid te wassen met heet water en een reinigingsmiddel met een te hoge zuurgraad.
uw huid stevig schoon te maken. Scrub de huid maximaal twee keer per week.
sterk ontvettende huidverzorgingsproducten (zoals producten op basis van alcohol) te gebruiken.