Littekentherapie

Littekens die verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn, kunnen voor lichamelijke en psychische problemen zorgen. De huidtherapeut kan met speciale massagetechnieken de doorbloeding verbeteren, de huid weer soepel maken en de cosmetische ontsieringen van littekens verminderen.

Voor welke littekens?

Littekenmassage wordt vaak toegepast bij atrofische en hypertrofische littekens.

 

Atrofische littekens zijn littekens waarbij het weefsel dun, zacht, soepel, rekbaar en glanzend is.

Hypertrofische littekens voelen vaak hard en dik aan, zijn soms pijnlijk, liggen verheven boven de omringende huid en zijn vaak verkleurd.


Wat houdt de behandeling in?

Tijdens de littekenmassage kan de huidtherapeut het littekenweefsel versoepelen om eventuele bewegingsbeperkingen te verminderen of op te heffen. Daarnaast kan de huidtherapeut het uiterlijk van een litteken verbeteren.

 

Littekenmassage bij een atrofisch litteken

 

De massage heeft tot doel om de doorbloeding van het litteken en de omringende huid zoveel mogelijk te stimuleren. Door een goede doorbloeding worden littekens en omringende huid beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid afneemt.

 

Littekenmassage bij een hypertrofisch litteken

 

Om een hypertrofisch litteken te verminderen is het belangrijk, dat de behandeling al een paar weken na het ontstaan van het litteken gestart wordt. In een later stadium wordt het remmen van de eventuele groei van het litteken veel moeilijker. Het doel van de massage is versoepeling van het litteken en een betere doorbloeding.

 

Littekenmassage bij hypertrofische littekens door brandwonden

 

Bij brandwonden die recent ontstaan zijn, wordt de huid heel licht gemasseerd. De massage moet vaak herhaald worden om de groei van het littekenweefsel te remmen. Doordat er zacht gemasseerd wordt, werkt deze massage ook verlichtend bij pijn. Pas als het litteken ‘goed’ genezen is, kan er wat steviger gemasseerd worden. Een soepeler huid wordt ook beweeglijker waardoor het litteken dus minder trekkerig en pijnlijk aanvoelt.

 

Acnelittekens

 

De huidtherapeut kan de problemen behandelen die voortkomen uit acnelittekens, denk aan weefsel of collageenophoping, roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving en slechte doorbloeding. Meer informatie over de behandeling van acnelittekens vindt u op de pagina acnetherapie.